Competența privind azbestul: ce curs conform TRGS 519 vi se potrivește?
Anexa 3, 4A, 4B, 4C, 5 și noile denumiri Q1 până la Q3: cui se adresează fiecare curs privind azbestul, cât timp este valabilă competența de specialitate și când trebuie reîmprospătată.
Termen:
Dovedirea competenței de specialitate (Sachkunde) a persoanei responsabile și a cunoștințelor de specialitate (Fachkunde) ale angajaților (§ 25 Abs. 5 GefStoffV).
Din 5 decembrie 2027, firmele trebuie să dovedească pentru lucrările cu azbest competența de specialitate (Sachkunde) și cunoștințele de specialitate (Fachkunde). Ce curs este potrivit în acest scop reglementează, până la noi dispoziții, TRGS 519 în versiunea din 2014, modificată ultima dată în februarie 2025. O nouă versiune bazată pe conceptul de risc al noii Ordonanțe privind substanțele periculoase (Gefahrstoffverordnung) a fost anunțată, dar nu a apărut încă. Până atunci se aplică un ghid de tranziție al Comitetului pentru substanțe periculoase (Ausschuss für Gefahrstoffe).
Cursurile conform TRGS 519
Anexa 3 transmite competența de specialitate completă pentru lucrări de demolare, de sanare și de întreținere. Cursul are cel puțin 32 de unități de învățare plus examen, distribuite pe cel puțin patru zile lucrătoare. Ghidul de tranziție îl încadrează la risc ridicat (Q3).
Pentru lucrări la azbociment există anexa 4A, pentru lucrări de mică amploare anexa 4B, fiecare cu 14 unități de învățare plus examen în cel puțin două zile lucrătoare. Anexa 4C reunește ambele domenii în 17 unități de învățare plus examen. Anexele 4A până la 4C corespund riscului scăzut și mediu (Q1 și Q2).
Cine are deja competența de specialitate urmează cursul de perfecționare conform anexei 5, cu cel puțin 8 unități de învățare.
Cât timp este valabilă competența de specialitate
Un certificat de competență de specialitate este valabil șase ani. Cine participă în acest interval la un curs de perfecționare recunoscut îl prelungește cu șase ani de la data cursului (Anhang I Nr. 3.7 GefStoffV). Certificatele existente rămân valabile și conform noii ordonanțe, atâta timp cât obligația de perfecționare este respectată.
Cu prezență fizică sau online
Cursurile trebuie să fie recunoscute de autoritatea competentă a landului, iar landurile decid dacă și în ce măsură anumite părți pot avea loc online. Prefectura regională Kassel (Regierungspräsidium Kassel), de exemplu, admite cursuri online doar pentru perfecționarea conform anexei 5. În caz de îndoială, întrebați înainte de rezervare dacă respectivul curs este recunoscut în landul dumneavoastră.
Finanțare
Deoarece competența de specialitate este o obligație legală, Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă (Agentur für Arbeit) de regulă nu finanțează conform § 82 SGB III un curs pur de competență de specialitate pentru angajați. Dacă respectivul curs face parte dintr-o formare continuă autorizată, de durată mai lungă, situația poate fi diferită. Clarificăm cu plăcere acest lucru de la caz la caz.
Surse
- BAuA: TRGS 519 Azbest (PDF)
- BG BAU: fișă informativă privind ghidul de tranziție TRGS 519
- RP Kassel: recunoașterea cursurilor de competență de specialitate (fișă informativă)
- Ordonanța privind substanțele periculoase (Gefahrstoffverordnung, GefStoffV)
Acest articol oferă o prezentare generală și nu înlocuiește consultanța juridică. Determinante sunt sursele juridice indicate prin linkuri, în versiunea lor în vigoare.
Formare potrivită: Lucrări cu azbest
Vi se potrivește o formare continuă?
Vă consiliem fără obligații privind cursul, desfășurarea și finanțarea.
Solicitați consultanță